گروه بین الملل – رجانیوز: روز ۲۳ تیرماه ۱۳۹۴ ایران و ۱+۵ جمعبندی مشتر کی را با عنوان «برنامه جامع مشترک اقدام» منتشر کردند که مشتمل بر تعهداتی بود که طرفین برای برقراری یک توافق بلند مدت پذیرفته بودند. این برنامه ۱۵۹ صفحه ای شامل ۲۱ صفحه متن اصلی و ۵ ضمیمه مفصل در موضوعات مختلف بود. پیچیدگی های موجود و سطح مباحث فنی موجب شده است تا بررسی تعهدات ایران و طرف مقابل در هر یک از حوزه ها به صورت شفاف قابل تبیین نباشد. رجانیوز در سلسله گزارش هایی با عنوان «زوایایی از برنامه جامع مشترک اقدام که نباید پنهان بماند» تلاش خواهد کرد با شفاف سازی بندهای مختلف این برنامه، عملکرد تیم مذاکره کننده در میزان تامین منافع ملت ایران را ارزیابی کرد و قضاوتی منصفانه و منطبق با واقعیات موجود و به دور از هیجانات سیاسی روزهای پس از توافق را در اختیار بگذارد.
به گزارش رجانیوز، در همین رابطه وزیر امور خارجه روسیه روز چهارشنبه اعلام کرد توافق هسته ای ایران و شش کشور قدرتمند عدول ایران از توسعه برنامه موشکی خود را به مدت هشت سال شامل می شود.
سرگئی لاوروف به خبرنگاران گفت: « بر اساس توافقی که در وین امضا شد برنامه موشکی ایران به مدت هشت سال هیچ توسعه ای ای نخواهد یافت و هیچ حمایت خارجی از این برنامه نخواهد شد.»
لاوروف در بخش دیگری از اظهراتش گفت: توافق هسته ای وین تضمین می کند که فعالیت های هسته ای ایران ابعاد نظامی نخواهد داشت و ساز و کار نظارتی و بازرسی زیر نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی ایجاد می کند.
تاکید لاوروف بر فریز شدن توان موشکی ایران در نتیجه توافق نهایی، درحالی است که وزارت خارجه ایران بلافاصله پس از اعلام خبر توافق نهایی با انتشار برگه اطلاع رسانی درباره موضوع تحریم های موشکی تاکید کرد:
«الزام بر ممنوعیت فعالیت موشکی کشورمان از جمله در حوزه موشک های بالیستیک به محدودیت هایی در حوزه موشک های طراحی شده برای سلاح هسته ای که جمهوری اسلامی ایران هیچگاه به دنبال آن نبوده و نخواهد بود، تبدیل خواهد شد.»
اما بر اساس متن برنامه جامع مشترک اقدام، در قطعنامه جدید شورای امنیت که قرار است به تایید ایران نیز برسد، برنامه موشکی ایران دارای محدودیت خواهد شد و ایران چون خود را ملزم به اجرای این قطعنامه کرده است در صورت تخطی ، توافق را نقض کرده است.
البته محدودیت برای موضوع موشکی ایران از جمله مباحثی است که سنگ بنای آن در مذاکرات لوزان گذاشته شده است.
در بیانیه لوزان درباره قطعنامه های شورای امنیت آمده است:
یک قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل متحد، برنامه جامع مشترک اقدام (برجما) را تائید ، همه قطعنامه های مرتبط با هسته ای قبلی را خاتمه و اقدامات محدودیت ساز مشخص، را برای یک دوره زمانی که توسط طرفین توافق شده، در آن را وارد خواهد کرد.
A new UN Security Council Resolution will endorse the JCPOA, terminate all previous nuclear-related resolutions and incorporate certain restrictive measures for a mutually agreed period of time.
منظور از "اقدامات محدودیت ساز" که در قطعنامه جدید شورای امنیت وارد خواهد شد، اهم تحریم هایی که در قطعنامه های قبلی علیه ایران ( ۴ قطعنامه تحریمی) آمده است و شامل :
تحریم هایی که به بهانه "اشاعه ای" ، "فن آوری های مدرن صنعتی و ..." ، "تحریم های موشکی " ، "تحریم های تسلیحاتی متعارف" ، ایجاد کانال ارتباطی برای اقلام دوگانه می شود.
موضوع تحریم های تسلیحاتی و موشکی در قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت علیه ایران به تصویب رسیده بود و چون که ایران این قطعنامه را غیرقانونی می دانست کشورهای شورای امنیت نمی توانستند از این حربه برای مطرح کردن موضوع هسته ایران ذیل فصل هفتم شورای امنیت استفاده کنند ، ولی هم اکنون زمانی که ایران قطعنامه جدید شورای امنیت را تایید و امضا می کند در صورت عدم پایبندی به مفاد آن (به عنوان مثال در صورت ادامه توسعه برنامه موشکی ) راه را برای برخورد شدیدتر با ایران به پشتوانه مشروعیت سازمان ملل فراهم می آورد.